۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۳، ۱۷:۰۲

پورعبادي:

مردم به حفظ ميراث فرهنگي و تاريخي خراسان رضوي كمك كنند/ برگزاري نمايشگاه در آرامگاه فردوسي

مردم به حفظ ميراث فرهنگي و تاريخي خراسان رضوي كمك كنند/ برگزاري نمايشگاه در آرامگاه فردوسي

مشهد – خبرگزاري مهر: مدير اسناد و كتابخانه ملي خراسان رضوي از مردم خواست تا اسنادی را که در اختیار دارند شامل هر گونه عكس، مبايعه نامه، آب نامه، عقد نامه و كتابهاي قديمي را در راستاي حفظ ميراث تاريخي و فرهنگي خراسان رضوي به اين مركز تحويل دهند.

به گزارش خبرنگار مهر، رضا پورعبادي ظهر پنج شنبه در نشست خبري به مناسبت روز اسناد ملي و ميراث مكتوب اظهار كرد: نمايشگاهي از 42 سند شامل نكوداشت فردوسي براي اولين بار در طبقه دوم آرامگاه فردوسي از 19 تا 26 ارديبشهت به نمايش گذاشته مي شود.

وي با يادآوري اينكه فعاليت‌هاي اين مركز در استان از سال 88 آغاز شد؛ بيان كرد: سازمان اسناد  در سال 1316 و كتابخانه ملي در سال 1349 تاسيس شد و  در 11 استان كشور اين مركز فعال است.

پورعبادي افزود: وظيفه عمده مركز اسناد و كتابخانه ملي خراسان رضوي، جمع‌آوري وحفظ اسناد ملي اعم از دولتي وغير دولتي  است  با اين رويكرد كه هر برگي كه در دستگاه‌هاي دولتي توليد مي‌شود يك سند محسوب مي شود.

وي در ادامه بيان كرد: اوراق در دستگاههاي دولتي  ارزش اوليه خود را كه ارزش خدماتي است بعد از مدتي از دست مي‌دهند اما داراي ارزش ثانويه به معني ارزش تاريخي و فرهنگي مي‌شوند و سازمان اسناد حفظ و حراست از اين اوراق  را بر عهده گرفته است.

مدير اسناد و كتابخانه ملي خراسان رضوي در ادامه عنوان كرد: وظيفه سازمان ما براي تمامي دستگاه‌هاي دولتي مشخص است و در قانون به نحو روشن تعريف شده است.

به گفته وي اين سازمان اوراق نگهداري شده در بايگاني ادارات را تعيين تكليف و ارزشيابي مي كند تا در صورتي كه داراي اهميت باشند ترميم و نگهداري شوند.

پورعبادي  يادآور شد: همچنين مركز اسناد و كتابخانه ملي در راستاي گردآوري تاريخ شفاهي استان نيز در تلاش است و فعاليت هايي نيزدر اين خصوص انجام شده است.

مدير اسناد و كتابخانه ملي خراسان رضوي همچنين به انجام فعاليت واسپاري در اين مركز اشاره كرد و گفت: در اين فرايند دستگاه‌ها و ادارات بايد اسنادي را كه از عمر مفيد آنها 40 سال گذشته باشد را در اختيار اين مركز قرار دهند تا آنها را تعيين تكليف كنيم.

وي گفت: در سال گذشته اين فرايند براي 25 دستگاه دولتي درخراسان رضوي  انجام شد كه در نتيجه آن اسناد بسيار نفيسي به بايگاني مركز اسناد منتقل شد.

پور عبادي ادامه داد: اسناد دادگستري، آموزش و پرورش، پزشكي قانوني، غله  از آن جمله بودند والبته ارزشمندترين اين اوراق مربوط به غله بود كه پرونده‌هايي از سال 1310 به بعد در اختيار مركز اسناد قرار گرفت.

مدير اسناد وكتابخانه ملي بيان كرد: بخشي از اين پرونده‌ها به دوران قحطي و خشكسالي بعد از جنگ‌هاي جهاني برمي گردد كه به اين دليل بسيار ارزش بالايي دارند.

پورعبادي در بخش ديگري از سخنانش  به اهميت فرايند واسپاري  اشاره و عنوان كرد: درفعاليت سال گذشته ما چهار هزار و 350متر مربع است فضاي بايگاني ادارات استان آزاد شد.

وي ادامه داد: مديران ادارات و سازمان‌ها بايستي حتما به اين نكته  توجه كنند كه تخليه بايگاني توسط خود آنها غيرقانوني محسوب مي شود.

مدير اسناد و كتابخانه ملي خراسان رضوي  نيز گفت: در سال 92، 9 ‌ميليون برگ سند توسط كاركنان مركز اسناد ارزشيابي شد و از اين ميزان 350 برگ سند داراي ارزش شناخته شد و مابقي در چرخه امحاء قرار گرفتند.

پورعبادي افزود: درحال حاضر 15هزار پرونده در بايگاني اين مركز نگهداري مي‌شود كه از مرداد سال  88 تاكنون جمع‌آوري شده  و همچنين  يك ميليون و 524 هزار برگ اوراق داراي ارزش را نيز در اين مخزن نگهداري مي‌كنيم.

به گفته وي در سال گذشته از عمده‌ترين‌ فعاليت هاي اين مركز وارد كردن اطلاعات اسناد در سامانه ملي رسا بوده است كه تا كنون هزار و 330 پرونده وارد اين برنامه شده و در صورتي كه اين اسناد محرمانه نباشند از سراسر نقاط جهان قابليت دسترسي به آنها وجود دارد.

مدير اسناد و كتابخانه ملي خراسان رضوي  گفت: در سال گذشته  پرونده‌هايي به دست مركز اسناد و كتابخانه ملي در خراسان رضوي رسيد كه بالغ بر يك قرن عمر داشتند كه شامل  اسنادي از دادگستري بود كه از سال 1270 در  زمان ناصر‌الدين شاه در اين مجموعه وجود داشتند.

پور عبادي ادامه داد: اولويت مركز اسناد پرونده‌هاي دولتي و پس از آن نيز يادآوري اطلاعات ايران، اسلام و انقلاب اسلامي است.

مدير اسناد و كتابخانه ملي خراسان رضوي گفت: مركز اسناد وظايفي در خصوص فرآيند نشر كتاب به عهده دارد كه طي آن بايستي واسپاري كتب چاپي را انجام دهد.

وي ادامه داد: براساس تيراژ بايستي  يك جلد از هر كتاب منتشره را به كتابخانه ملي،‌كتابخانه مجلس، كتابخانه دانشگاه تهران، كتابخانه آستان قدس رضوي و كتابخانه آيت‌الله مرعشي براساس اولويت تحويل بدهيم.

پورعبادي در ادامه اين نشست فهرست‌نويسي پيش از انتشار (فيپا) را از وظايف ديگر اين مركز دانست.

وي از برگزاري دو نمايشگاه در آرامگاه فردوسي همزمان با روز  اسناد ملي و ميراث مكتوب  خبر داد و گفت: در هفته آينده نيز نمايشگاهي را با موضوع اسناد جنگ جهاني به مناسبت سالروز آغاز جنگ جهاني اول منتشر مي شود.

مدير اسناد و كتابخانه ملي خراسان رضوي  از مردم درخواست كرد تا در صورتي كه اسناد يا كتب خطي  شامل هر گونه عكس، مبايعه نامه، آب نامه، عقد نامه و كتابهاي قديمي را به اين مركز تحويل دهند.

وي توضيح داد: چهار نوع خدمت در اين راستا  ارايه مي شود كه  دريافت اين اسناد و نسخ در قالب وقف و هديه، نگهداري اين اسناد به صورت امانت، خريد و پرداخت بهاي اين اسناد به مالك و  همچنيني در غير اين صورت اين مركز نسخه ديجيتالي از ان تهيه و نگهداري خواهد كرد.

پور عبادي خراسان رضوي را ضعيف‌ترين استان‌كشور در زمينه امكانات سخت‌افزاري  دانست و ابراز اميدوراي براي خراسان رضوي با پيشينه تاريخي و فرهنگي كه دارد فضايي مناسب و نيرو ي انساني كافي  هرچه زودتر تامين شود .

وي يادآور شد: با وجود محدوديت امكانات مركز اسناد استان سال گذشته فعاليت بزرگ و قابل توجهي اجرا شد به نحوي كه در آذر ماه واسپاري خراسان رضوي دو برابر تمام واسپاري 10مركز  اسناد كتابخانه ملي كشور بود.

مدير اسناد و كتابخانه ملي خراسان رضوي تاكيد كرد: مخزن  50متري ما تكميل شده است و در صورت عدم ايجاد شرايط مناسب مجبور خواهيم بود كه اسناد واسپاري شده را به تهران ارسال كنيم.

وي ابراز اميدوراي كرد تاسيس ساختمان و مركز جديد اسناد كتابخانه‌هاي خراسان رضوي در اولويت قرار بگيرد.

 

 

کد خبر 2287801

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha